07 49 04 060
 

Svetovalna služba

 

Tesnoba, anksioznost, živčnost

Smo v času, ko se v nas bolj pogosto kot sicer lahko prebudijo tesnobni občutki – neka živčnost, nemir v sebi, lahko tudi telesne bolečine – v trebuhu, v glavi. Tako se počutimo, ko se zamaje naš vsakdan, ko postane drugače, kot smo bili vajeni.

Tako čutimo odrasli in tako čutijo tudi otroci. Otrokom se občutek varnosti še bolj poruši, ko čutijo, da tudi njihove starše skrbi. Ali jih skrbi za svoje zdravje ali zdravje bližnjih ali kako bo z denarjem ali kako bo s službo, kakšen bo pridelek, kako bodo plačali položnice … Ko otrok sliši takšne pogovore ali pa to samo sluti, to v njem močno poveča stisko. Počuti se nemočnega in ne ve, kako bi pomagal reševati situacijo, kateri pa v resnici ni kos.

V izrednih razmerah se čustvena stiska še hitreje pojavi pri otrocih, ki so tudi sicer bolj občutljivi, pazljivi, prestrašeni, nesigurni.

V nadaljevanju vam ponujamo povezavo do članka psihologinje in psihoterapevtke mag. Mateje Štirn na temo tesnobe, kjer lahko najdete mnoge nasvete in ideje, kako s tem shajati pri sebi pa tudi pri  otroku.

http://isainstitut.si/isa/za-otroke-kaj-je-tesnoba-in-kako-ji-lahko-recemo-adijo-%f0%9f%98%8a/

Sicer pa je zelo učinkovito, če otrok ubesedi svojo stisko – pove, napiše, izrazi v igri. V takšnih primerih ga ne tolažimo, ampak spodbujajmo, da čim več pove, mi pa ga samo poslušajmo in mu recimo, da mu verjamemo in da je res težko, ko tako čutiš. Pa tudi, da je na varnem in bomo mi z njim.

Večina otrok v trenutnem dogajanju čuti tesnobo, ki pa jo izražajo na različne načine – mlajši predvsem z telesnim nemirom, nespečnostjo, jokavostjo, starejši se zatekajo k elektronskim napravam, hrani, se umikajo. Lahko tudi pretirano skrbijo za higieno. Vse to so znaki stiske, katero je potrebno ubesediti, odrasli pa moramo biti pripravljeni to sprejeti – slišati.  Otrok naj pove, da mu je neprijetno, da ga tišči v prsih, ne more biti pri miru, da ga je strah, da je žalosten, da je jezen, da mu je dolgčas … Sporočimo mu samo, da ga razumemo in mu verjamemo, da se tako počuti. Da bomo z njim in bomo po vseh svojih močeh poskrbeli zanj.

Kako in o čem govoriti z otrokom

Z otrokom se pogovarjajte. Pripovedujte mu svoje zgodbe iz otroštva, skupaj poglejte album s fotografijami, vi pa mu zraven povejte kakšno zgodbico. Pogovarjate se lahko o šoli, njegovih vrstnikih, njegovih interesih … Na spletu boste našli še veliko idej o tem, kako vse lahko spodbudite pogovor z otrokom. Pogovor je pomemben, ker besede umirjajo čustva. In krepijo odnos. Otroka poslušamo in ga ne prekinjamo tudi če govori o stvareh, s katerimi se mi ne strinjamo, so nam nenavadne, se jih bojimo, bi radi otroka zaščitili pred tem.

9 stvari, ki jih lahko rečete zaskrbljenemu otroku:

 1. »Tukaj sem, s tabo. Varen si.«
 2. »Bi malo zaplesala ali tekla, da se znebiva te zaskrbljene energije?«
 3. »Povej mi, kaj se te muči. O čem razmišljaš v svoji glavi?«
 4. »Kaj bi želel povedati temu, kar te skrbi (npr. Korona virusu)? Kaj bi skrb odgovorila? Kaj bi potem rekel ali naredil ti?«
 5. »Narišimo to, kar čutiš in doživljaš.«
 6. »Kaj čutiš v svojem telesu? Kje je skrb? Kako velika je?«
 7. »Dihajva skupaj.«
 8. »Razmisliva skupaj o tem, kaj bi se lahko zgodilo (strašljivi izhodi – pove otrok, smešni, realistični – pomaga starš).«
 9. »Kaj lahko skupaj naredimo, da se boš ti bolje počutil?«

Vir: Fb: Post- Trauma Mama

Spoznavanje koronavirusa

Pogovor o Korona virusu – mlajši ko je otrok, bolj moramo odrasli izbirati, kaj o tem vidi, sliši, ker ga zanj neprimerne informacije lahko spravijo v stisko. Povemo mu osnovne informacije o bolezni in predvsem poudarimo, da pomaga, če skrbimo za higieno kašlja in rok ter se ne družimo z ljudmi izven družine. Pazimo tudi, da mlajši otrok ne gleda cel dan obvestil o Korona virusu po TV oz. pazimo, kaj se odrasli pogovarjamo v njegovi prisotnosti.

Zakaj ne smem v vrtec – kratki animirani film, ko starši otroku razlagajo, zakaj ne sme v vrtec in kako se zaščititi v času virusa

https://www.youtube.com/watch?v=FgraGiFk6as&feature=share&fbclid=IwAR1J6823ceQu_h9JG_Oipa5Wkc79lWy8eAOZ5CD-3422rVhZhZEL20mQVGs

Pravljica o koronavirusu na otroškem igrišču za otroke: https://minirokice.si/pravljica-o-koronavirusu-in-otroskem-igriscu/

Na spletu lahko najdete tudi že zgodbice za mlajše otroke o Korona virusu: https://minirokice.si/

https://youtu.be/_oilcRghRa0

Tuji viri

Na spodnji spletni strani lahko najdete socialno zgodbo o koronavirusu v slikah in angleščini: SourceAmanda McGuinness, The Autism Educator

Oblikovanje dnevne rutine

Naredite si dnevno rutino, urnik. Rutina umiri, daje smisel. Morda bo potem otrok nehal spraševati, kaj naj dela. Skupaj ga naredite z otrokom, zapišite ga. Vanj vključite običajne dnevne aktivnosti (umivanje, urejanje sebe, pripravo hrane, hranjenje, pospravljanje …), pa tudi učenje, branje, gibanje, TV (super oddaja je trenutno IZODROM na SLO 1 – vsako dopoldne), el. naprave. Določite, kdaj je čas za spanje. Naj se ta urnik ne razlikuje preveč od običajnega – delovnega, ker tudi to lahko povzroči stres.

Delo za šolo – čeprav se učitelji trudijo in pošiljajo na različne načine gradiva, preko katerih naj bi učenci utrjevali in ponavljali učno snov, se v tem trenutku vsi zavedamo, da to verjetno ni na prvem mestu. Namenjeno je predvsem temu, da otrok ohranja stik s šolo, razmišlja, ne pozabi povsem na šolo. Ne dovolite, da vas to preveč zaposli ali obremeni. Verjetno je sedaj čas, da skupaj počnete in se učite stvari, ki se jih sicer ne: kuhati, skrbeti za dom, opravljati gospodinjska opravila … Skupaj z otrokom določite čas za šolsko učenje in ga po potrebi tudi prilagodite.

DNEVNI URNIK – primer

PRED 9.00         DOBRO JUTRO Pospraviš posteljo, se umiješ, preoblečeš v dnevna oblačila, prezračiš sobo in poješ zajtrk.

9.00-10.00         Čas za sprehod. Z družino greš na svež zrak.

10.00-13.00       Čas za šolo. Narediš, kar ti je poslala učiteljica; če tega ni: bereš/ustvarjaš (rišeš, izdeluješ kaj)/pomagaš pri kuhanju/spečeš.

13.00                   Kosilo

14.00-15.00       Hišna opravila. Odneseš smeti, pomiješ posodo, pospraviš sobo.

15.00-17.00       Čas za šolo. Narediš, kar ti je poslala učiteljica; če tega ni: bereš/ustvarjaš (rišeš, izdeluješ kaj)/pomagaš pri kuhanju/spečeš.

17.00-19.00       Čas za »fino se imet«. Če je lepo vreme – pojdi na svež zrak. To je tudi čas za telefon, tablico, računalnik, TV … in seveda branje.

19.00                 Večerja

20.00 …             Čas pred spanjem. Če si se prej držal dogovorjenega urnika, zdaj lahko gledaš TV, si na telefonu…

21.00                Čas za spanje. Tuširanje, umivanje zob, spanje.

Vir: fb: skupina DSP-učitelji: objava s profila Angie Wall

Sproščanje

Udobno se namesti v postelji ali na kavču. Pustite svojim mislim, da odpotujejo, ti pa se prepusti pravljici.

Pravljice za otroke: https://www.lahkonocnice.si/pravljice

Več o pravljicah in oddaje o posameznem čustvu za starše: https://www.lahkonocnice.si/sodelovanja/dobro-jutro-custva

Vaje za urjenje čuječnosti

Vaje za urjenje čuječnosti v razredu

Glas te bo vodil do sprostitve.

Sproščanje za otroke – za mlajše:

https://www.youtube.com/watch?v=OBVMpKIXqIw

https://www.youtube.com/watch?v=sblky_qeQb8

za starejše: https://www.youtube.com/watch?v=Qg1vY40I_2s

 

Dejavnosti za krajši čas

Pojdite ven, v naravo, gibajte se.  V krogu svojih najbližjih – peš, s kolesom, s psičkom. Gibanje na svežem zraku sprošča telo in duha, izločajo se hormoni sreče, lahko se počutiš koristnega (če na primer zlagaš drva ali urejaš vrt, okolico). Včasih se tudi lažje pogovarjamo na sprehodu, kot doma za mizo. Tudi pridobivanje fizične kondicije je smiselno in lahko pride prav tudi, če zboliš. Starši, ne pošiljajte otrok samih. Pojdite z njimi, če le lahko. V bistvu so otroci radi v vaši družbi, če se imate skupaj dobro.

Vključite otroka v vsakodnevne aktivnosti – kuhanje, pospravljanje, urejanje. Pričakujte od njega, da vam pomaga. S tem se bo kaj novega naučil, se čutil koristnega …

Zabavajte se skupaj – kaj je vam prijetno delati z otrokom? Kaj ste se radi igrali kot otrok? Kaj ste želeli početi s svojimi starši, pa za to nikoli ni bilo časa ali volje? Morda se bo potrebno najprej malo prisiliti, potem pa je lahko fino: igranje družabnih iger, pripovedovanje vicev, ustvarjanje, zlaganje kock …

Predlogi na povezavi:

https://minirokice.si/

Igra doma

Če boste zaradi slabega vremena ostali doma ne pozabite na redno zračenje prostorov. V objemu doma lahko izvajate marsikatere aktivnosti, ki ne vključujejo sedenja pred tv-jem in celodnevnega počitka. Tukaj je nekaj predlogov:

 • Spoznavanje poklicev. Glede na starost otroka prilagodite poklice, ki jih lahko spoznavate. Bodite kreativni in improvizirajte.
 • Pripovedujte si zgodbe ob šotoru iz rjuhe. Iz novoletnih lučk in peki papirja si lahko pripravite ogenj, ki ga obložite z vejami.
 • Sestavljajte puzzle. Če puzzlov nimate doma si jih lahko natisnete ali pa narišete na papir sliko jo pobarvate in izrežete.
 • Okrašujte izpihana jajca in se pripravite na veliko noč. Kljub socialni izolaciji bo velika noč kmalu pred vrati. Ker boste več časa doma, boste imeli na zalogi tudi več jajčnih lupin, ki jih izpihate in pustite otroku, da jih pobarva. Lahko jih tudi namažete z lepilom in povaljate v proseni zdrob ali koruzni zdrob. Ustvarjanje je izjemno zabavno!
 • Pilite spretnost ročnih del. Z otrok spletita šal ali igračko. Bodite kreativni.
 • Ugotavljajte kaj je največje in kaj najmanjše. Otroci so navdušeni nad novim znanjem. Skupaj ugotavljajte kaj je na svetu največje in kaj najmanjše. Katera zgradba je največja in katera najmanjša. Katera žival je največja in katera najmanjša. Katero drevo zraste zelo visoko in katero zelo nizko…
 • Pospravite stanovanje. S pravilno motivacijo bo vaše stanovanje vsaj za nekaj trenutkov kot iz škatlice. Otroku pokažite kako se sesa, briše prah in pospravlja.

Didaktične igre (labirinti, poišči razlike, mozaiki, sestavljanke …)

https://interaktivne-vaje.si/02_osnova/predmeti_meni/didakticne_igre.html

 Povezave do strani z aktivnostmi

Raziskovanje sveta

Po svetu z google streetview

https://www.potnik.si/ (potopisi, zanimivosti,…)

Potep po Afriki s kamero

Eksperimentiraj:

http://mali-znanstvenik.si/mali-znanstvenik-odkriva/svet-snovi

http://navihancki.si/category/eksperimenti/

 

Ustvarjanje

Preuredi in znova uporabi – kartonsko škatlo ali plastenko

http://preprostoinlepo.si/prenosna-skatla/

https://sl.dikidaycare.com/3026-how-to-make-a-cardboard-house-for-a-child.html

https://1001ideja.si/ideje-kako-ponovno-uporabiti-plastenko/

ter še mnogo drugih idej na:

http://www.antus.si/ustvarjanje/ideje/otroci/

https://www.pinterest.com/mancavidic/ustvarjalnica/

https://www.pinterest.com/uriburiuri/nss-naredisisam/

 

Recepti za kuhanje

https://1001ideja.si/recept-puhaste-ameriske-palacinke/

https://www.mercator.si/aktualno-pri-sosedu/mali-sef-slovenije/recepti/

https://www.varuska-ziva.si/category/kuhanje-z-otroki/

https://www.dobertek.com/vsi-recepti/za-otroke/

https://www.montessoridoma.si/kuhamo-z-otroki/

 

Pripravi pogrinjek

http://www.os-predoslje.si/kako-pripraviti-zanimiv-pogrinjek/

https://www.youtube.com/watch?v=ytGq8fRN8zM (zlaganje prtičkov)

https://mojpogled.com/zlaganje-prtickov-za-vse-priloznosti-naredi-sam/

 

V naravo

Izdelaj zapestnico

http://www.kavicazmano.si/2017/05/cvetlicna-zapestnica-diy.html

Na vrtu zasadi svojo gredico

http://blog.posadi.si/otroci-in-vrt/

Mami na vrtu

 

Na sprehod v gozd

http://mali-znanstvenik.si/mali-znanstvenik-odkriva/odkrivanje-narave/100-opazovanje-in-raziskovanje-gozda

20 preprostih aktivnosti v naravi

 

 

Šport in rekreacija

Razgibaj se;

https://www.youtube.com/watch?v=T7eKM3ZSiU8 (FIT Goričko, več epizod)

…ali zapleši;

https://www.youtube.com/watch?v=JkxEsDyC9ao

 

 

Zaigraj in zapoj

Če igraš kakšen inštrument lahko svoj prosti čas izkoristiš za dodatne vaje in se pridružiš pobudi »Muziciranje na balkonu«;

https://www.nasizbori.si/nadaljujmo-z-muziciranjem-na-balkonih-ostanidoma/

Lahko pa si kar sredi dnevne sobe prirediš karaoke:

https://www.youtube.com/watch?v=_nHT_k9Rswc

 

Povezave do organizacij:

ISA institut

Institut za psihološko svetovanje in izobraževalno razvojne projekte

Posvetovalnica za otroke in starše Novo mesto

http://www.posvetovalnica.si/