8. maja obeležujemo mednarodni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Tega tvorijo Mednarodni odbor rdečega križa, Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca ter nacionalna društva.

Poslanstvo Rdečega križa je v prvi vrsti zaščita življenj in dostojanstva žrtev oboroženih spopadov, ki jim nudi tudi potrebno pomoč.

Njegov ustanovitelj je bil Henry Dunart. Rodil se je v Ženevi 8. maja 1828. Knjiga, ki jo je napisal, Spomin na Solferino, je bila osnova za ustanovitev Odbora za pomoč ranjenim.

Rdeči križ se ukvarja še s: krvodajalstvom, usposabljanjem za prvo pomoč, pomočjo ob nesrečah ter iskanju pogrešanih.

Na Slovenskem deluje od leta 1866.

Rdeči križ Slovenije spodbuja mlade, da se naučimo osnov prve pomoči. Prireja tudi tekmovanja o znanju prve pomoči, ki so sestavljena iz teoretičnega dela in praktičnega dela.

Na naši šoli imamo dejavnost Prva pomoč, kjer se učimo osnov oskrbe poškodovanca. V letošnjem šolskem letu smo oblikovali dve ekipi, ki sta se udeležili lokalnega preverjanja, kjer sta dosegli 1. in 2. mesto. Prvo uvrščena ekipa je tekmovala na regijskem tekmovanju in dosegla 2. mesto. Ker smo najboljša osnovnošolska ekipa v Posavju smo se uvrstili na državno tekmovanje, ki bo 13. 5. 2023 v Kopru.