V času od 30. septembra 2022 do 5. novembra 2022 poteka najdaljši podnebni tek. Začel se je v Glasgowu na Škotskem, kjer je potekala Podnebna konferenca COP26 in se bo končal v Egiptu, kjer bo potekala Podnebna konferenca COP27.

Štafetna palica bo v 38 dneh prepotovala 7.767 km in bo na trajnosten način (tek, kolesarjenje, jadranje) prepotovala 18 držav. Štafetna palica je zasnovana spiralno in predstavlja štiri glavne sklope podnebnih ukrepov – mednarodne, nacionalne, lokalne in posamične. V štafetni palici je sporočilo, ki ga bodo predali odločevalcem na Podnebni konferenci;  glavni namen pa je želja po bolj kakovostnemu izobraževanju o podnebnih spremembah za lepši jutri.

Za našo skupno prihodnost je zelo pomembno kakovostno izobraževanje o podnebnih spremembah, v katerega je potrebno vključiti vse generacije. Mladi so ključnega pomena v pogovorih o podnebnih spremembah in jih morate prepoznati kot voditelje.

Naša naloga je, da svetovne voditelje pozivamo, da nam omogočijo, da bomo imeli možnosti za izobraževanje. Le s pridobljenimi spretnostmi bomo lahko pripomogli k bolj trajnostnemu svetu.

Ker se naš svet segreva, moramo vsi s svojimi dejanji prispevati, da bomo ustavili segrevanje planeta na 1,5 stopinje. Zato potrebujemo močno podporo vas, svetovnih voditeljev, dosledno politiko in financiranje, da nam bo v pomoč pri doseganju skupnega cilja – nič emisij.

Obljubljamo, da bomo pomagali graditi prihodnost, ki je pomembna in trajnostna za vse nas. Naj ne bodo le besede, temveč naj tudi vaša dejanja pokažejo, da vam ni vseeno za naš svet.

Podprite naša prizadevanja za dosego skupnega cilja!

Štafetna palica je skozi Slovenijo potovala 18. in 19. oktobra in skozi 23 etap prepotovala 245 kilometrov. K podnebni iniciativi so se pridružili predstavniki Ministrstva za okolje in prostor, predstavniki ameriške in britanske ambasade, družbe Slovenski državni gozdovi, skupine GEN in predsednik Republike Slovenije, ki je bil častni pokrovitelj in ambasador teka v Sloveniji. Organizacija Podnebnega teka je v Sloveniji potekala v sklopu programa Ekošola. 

V sredo, 19. oktobra je štafetna palica pripotovala tudi do OŠ Leskovec pri Krškem. Učenci in učitelji so pripravili kratek kulturni program, v katerem so med pozdravnimi govori gospe ravnateljice Jožice Repše, nacionalnega koordinatorja programa Ekošola mag. Gregorja Cerarja in predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, zaplesali, zaigrali na harmoniko in zapeli šolsko ekohimno. Po kulturnem programu so učenci šole skupaj s predsednikom, predstavniki skupine GEN in družbe SiDG pretekli in prekolesarili predzadnjo etapo do Informacijskega središča GEN, kjer so štafetno palico pospremili na zadnjo etapo proti Hrvaški.

Še nekaj povezav: