14. marec je znan kot dan števila π. Ta dan obeležujemo mednarodni dan matematike. Letos je potekal pod geslom “Matematika združuje”. DMFA je razpisal likovni natečaj, na katerem so učenci preko šolskih tabel prikazali, kako razumejo to misel.

Matematika združuje števila, vzorce, pravila, logiko; različne jezike in šifre; različne poklice; različne šole …

Med drugim je združila šest šol: OŠ Brinje Grosuplje, OŠ Leskovec pri Krškem, OŠ Oskarja Kovačiča; Evropsko šolo Ljubljana, SŠKFZ in Osnovno šolo Prule. Učenci 1. razreda do 4. letnika iz Ljubljane, Leskovca pri Krškem, Grosuplja, po zaslugi Evropske šole pa tudi iz Venezuele, Romunije, Južne Afrike, Švedske, Španije in drugih so združili svoje moči in ideje ter pripravili prireditev ob dnevu števila π. Osrednji del je bil tekmovanje v recitiranju decimalk tega skrivnostnega matematičnega števila.

Naši tekmovalci so bili Laura Rostogar (7. a), Jakob Hrastelj Bastič (8. c) in Neja Vidmar (9. a).

Jakob je zasedel odlično 4. mesto, Na pamet je povedal 232 decimalk in le za dve decimalki zgrešil bronasto medaljo.

Zmagovalka Brina Gradišar iz OŠ Oskarja Kovačiča jih je pravilno povedala kar 570.

Bolj kot samo tekmovanje pa je bilo pomembno sodelovanje. Kot rezultat je nastala skupna pesem “HAPI”.

Pesem simbolično prikazuje, kako nas je matematika združila in povezala. Njena pozitivna energija je nalezljiva. Ste že slišali, kaj se govori po šolah? Če ne, je skrajni čas, da prisluhnete in se nalezete dobre volje, pozitivnosti in veselja do matematike.

Povezava do pesmihttps://youtu.be/34Wh6ES72j0

Povezava do prireditve (recitacije so namerno izrezane)https://youtu.be/frv3l8XQbSo