17. septembra obeležujemo dan zlatih knjig. France Bevk, ki se je rodil in umrl na ta dan, je rekel, da je “dobra knjiga – zlata knjiga”. Napisal je veliko dobrih – zlatih knjig za otroke:

  • Lukec in njegov škorec
  • Tatič
  • Pestrna
  • Pastirci

Na ta dan se vsako leto uradno začne branje za bralno značko, ki se zaključi 2. aprila na mednarodni dan knjig za otroke. Letos praznujemo 60. let bralne značke.

Branje za bralno značko je vsesplošno slovensko kulturno gibanje in prostovoljna dejavnost, ki učence spodbuja k branju in dviga bralno kulturo. Osnovni cilj branja za bralno značko je vzgojiti bralca, ki bo rad bral vse življenje.

Za prvošolce je ta dan še posebej slovesen, saj prvič obiščejo šolsko knjižnico in prejmejo knjižno nagrado. Letos so prejeli knjigo Smejalnik in cvililna zavora, ki jo je napisal Slavko Pregelj. Darilne slikanice podarja Društvo Bralna značka Slovenije. Seveda pa ni obiska knjižnice brez pravljice. Učencem sem predstavila knjigo Lila, miška s knjižne police, ki govori o miški in mački, ki sta skozi branje pravljic postali najboljši prijateljici.

Želimo vam obilo bralnih doživetij!

”Knjiga je kot človek, ki ga imaš rad. Priraste v tvoje življenje – na lep način.”

Maurice Sendak

Zapisala: Marina Sokolovič