Letos prvič poteka nacionalni mesec skupnega branja, ki se je pričel 8. septembra 2018 (Mednarodni dan pismenosti) in se bo zaključil 8. oktobra 2018 (Teden otroka).

Namen projekta je prepoznavanje pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni ter omogočanje celovitejše nacionalne skrbi za to področje. Dolgoročni cilj je dvig bralne kulture in bralne pismenosti vseh prebivalcev v Sloveniji, v slovenskem zamejstvu in med Slovenci po svetu.

V okviru projekta potekajo številni dogodki. Eden izmed dogodkov je tudi Dan zlatih knjig, ki je potekal 17. septembra 2018. Za prvošolce je bil to prav poseben dan, saj so obiskali šolsko knjižnico in se seznanili z gradivom, ki ga ta ponuja. Poslušali so pravljico naslovom Tiho, tukaj beremo!, ki govori o vedoželjnem volku, ki z vztrajnostjo postane pravi bralni mojster. Na koncu so učenci v dar dobili knjigo Kotiček na koncu sveta avtorice Anje Štefan. Ta dan se uradno začne bralna značka, ki vabi vse otroke k branju knjig in sodelovanju.

 

Tudi ostali učenci so obiskali šolsko knjižnico. Skupaj smo ponovili pravila, si ogledali postavitev gradiva, poiskali gradivo za domače branje in bralno značko, nato pa so učenci sami brskali med policami in si izbrali knjigo, ki so jo z zanimanjem prelistali, brali in izposodili.

 

Branje knjig je kot potovanje, kjer spoznamo druge kulture in življenje, ki ga ne bomo nikoli živeli. Tako je, kot če bi živeli več življenj. Knjige nam dajejo širino, nudijo vpogled v drugačno življenje in okolje, hkrati pa nas pomirjajo, sproščajo in navdihujejo.

 

Dragi starši!

Pridružite se nam pri projektu in skupaj z otroki berite in se podajte novim doživetjem naproti.