Organizacija združenih narodov je 21. november razglasila za svetovni dan televizije, v spomin na prvi svetovni televizijski forum leta 1996.

Svetovni dan televizije ni toliko namenjen slavljenju televizije kot naprave, temveč predvsem njenemu vplivu na družbo. Televizija s svojo izobraževalno, informativno in zabaviščno vlogo na različne načine vpliva na javno mnenje in življenje posameznika.

OZN želi na ta način pospešiti izmenjavo televizijskih programov, posvečenih miru, varnosti, ekonomskemu in socialnemu razvoju ter kulturni izmenjavi. Televizija lahko zaradi svoje ključne vloge pri razvoju informacijske družbe pomaga pri distribuciji visoko kakovostnih vsebin tako v razvitih državah kot državah v razvoju.

Prvi brezžični prenos slike je leta 1922 uspelo narediti Francisu C. Jenkinsu, redno televizijsko oddajanje pa je začela britanska javna televizija BBC leta 1932.

V Sloveniji je bil prvi javni program predvajan med 4. in 16. avgustom leta 1956, in sicer z ljubljanskega Gospodarskega razstavišča. Rojstni dan Televizije Ljubljana je bil 11. oktober 1958, ko so začeli oddajati redni poskusni program.

 

O pomenu televizije, včasih pretirani uporabi in bolj zdravi alternativi (gibanje, druženje, igra) so razmišljali v 1. a razredu.