Destilacija eteričnih olj

Eterično olje velja za dušo rastline, za njeno bistvo, ki preplavi telo in duha, ko pridemo z njim v stik.

Imajo veliko dobrih učinkov na človeško telo ob pravilni uporabi. Na voljo je veliko različnih naravnih eteričnih olj, ki jih lahko uporabimo za odišavljenje prostorov, inhalacije, kopeli, aromaterapijo, masaže …

Devetošolke smo se odločile, da bi si same pridobile eterično olje, kar v šolskem laboratoriju, s postopkom destilacije.

Od zelišč smo si izbrale žajbelj in sivko, ki sta nepogrešljiva skoraj na vsakem vrtu.

Celoten postopek si lahko pogledate v dokumentu:

 

Mazilo za vrtnarske roke

Mazilo iz ognjiča blaži razdraženo kožo na rokah, ureznine, sončne opekline, podplutbe in zmečkanine. Mazilo po potrebi nanesemo večkrat na dan. Ognjičevo mazilo si lahko pripravimo sami.

Celoten postopek si lahko pogledate v dokumentu:

 

S čebulo nad kašelj

Čebula ima številne zdravilne učinke. Že medtem ko režemo čebulo, se v ozračje sproščajo snovi, ki so izredno zdrave.  Strokovnjaki menijo, da, če bi ljudje vedeli, kako zdrava je, bi vsak dan pojedli eno surovo čebulo.

Bogata je  s kalcijem, fosforjem in askorbinsko kislino, z vitaminom C, z žveplom in njegovimi spojinami, ki pa so tudi odgovorni za njen vonj.

Celoten postopek si lahko pogledate v dokumentu:

 

Kruh malo drugače

Beli kruh iz pšenične moke je imel nekoč posebno vrednost, saj je bil merilo višjega socialnega statusa in blaginje. Revnejši ljudje so si ga lahko privoščili le ob posebnih priložnostih. Takrat je predstavljal najboljšo jed oziroma celo neke vrste “sladico”. Danes pa si ga lahko privoščimo vsak dan.

S kančkom domišljije in drznosti lahko okus belega kruha izboljšamo z uporabo zelišč (pehtran, bazilika), sadežev (orehi) in semen (lan, sezam, bučna in sončnična semena).

Odločili smo se, da spečemo kruh z baziliko in sušenimi paradižniki.

Celoten postopek si lahko pogledate v dokumentu: