Težko smo pričakali naše prijatelje, ki so se iz Zemuna v Srbiji odpravili v dopoldanskem času. Po nekajurni vožnji so prispeli pred OŠ Leskovec. Zelo smo se jih razveselili, pripravili smo jim nekaj slovenskih dobrot (hvala vsem, ki ste jih spekli), ki so jih z veseljem poskusili.

Solidarnost_obisk_slika_01 Solidarnost_obisk_slika_02 Solidarnost_obisk_slika_03

Naši učenci pa so goste že čakali v Društvu za gluhe in naglušne Posavje (DGN), zraven pa so bili seveda tudi člani društva, ki so gostom iz Srbije predstavili delovanje društva in skupaj z učenci sodelovali v skupnih aktivnostih. Še enkrat se posebej zahvaljujemo DGN, ki so bili pripravljeni z nami preživeti torkovo popoldan. Skupaj smo ugotavljali, da se lahko sporazumevamo z glasom, gibom, bravo, risbo in še s čim.

Solidarnost_obisk_slika_04 Solidarnost_obisk_slika_5 Solidarnost_obisk_slika_06 Solidarnost_obisk_slika_07 Solidarnost_obisk_slika_08 Solidarnost_obisk_slika_09

Sledila je večerja v Polni šefli, kjer smo res zajemali s polno “šeflo”.

Solidarnost_obisk_slika_10 Solidarnost_obisk_slika_11 Solidarnost_obisk_slika_12

Končno postelja. V Hostlu Kozmus so naše goste več kot toplo in prijazno sprejeli. Hvala vsem!

Naslednje jutro smo bili tako v akciji. Za goste smo takoj zjutraj pripravili kratek kulturni program, kjer smo se predstavili; kdo smo, kaj počnemo, kje leži naša šola, kaj je značilno za naš kraj. Učenci prvega razreda so dobrodošlico gostom izrekli v znakovnem jeziku.

Solidarnost_obisk_slika_13 Solidarnost_obisk_slika_14 Solidarnost_obisk_slika_15

Potem pa na kombije in “hop” v Maribor, kjer smo si ogledali Center za sluh in govor Maribor. Po ogledu smo se, v edinem sončnem dnevu v tem tednu, sprehodili po Mariboru, ogledali smo si terarij, najstarejšo vinsko trto, sprehodili smo se ob Dravi. Uživali smo cel dan! Zvečer pa smo se spet odlično najedli v gostišču Kunst in prijetno utrujeni spat.

Solidarnost_obisk_slika_19 Solidarnost_obisk_slika_21 Solidarnost_obisk_slika_23 Solidarnost_obisk_slika_24

V četrtek nas je zbudil dež in sneg, kar pa nas ni oviralo, da ne bi dosegli našega zastavljenega cilj: Ljubljana in mooooooorje! Vožnja z avtobusom, ki je imel prozorno, premično streho, je bila prava dogodivščina, zagotovo pa bi bila dogodivščina še boljša, če bi sijalo sonce. V Ljubljani smo si ogledali Zavod za gluhe in naglušne, kjer so nam pripravili kratek kulturni program in omogočili ogled zavoda.

Solidarnost_obisk_slika_25 Solidarnost_obisk_slika_26 Solidarnost_obisk_slika_27

Gospod Miro nam je v srbskem jeziku predstavil center Ljubljane, kjer smo se sprehodili brez dežnikov. Še kosilo V DICu in hitro na morje.

Solidarnost_obisk_slika_28 Solidarnost_obisk_slika_29 Solidarnost_obisk_slika_30

Pa smo ga dočakali. Morje! Nekateri učenci iz Srbije so ga videli prvič!

Solidarnost_obisk_slika_32 Solidarnost_obisk_slika_33

Še večerja in darila za goste.

Solidarnost_obisk_slika_34 Solidarnost_obisk_slika_35

Zadnji dan našega druženja smo začeli zjutraj v gospodinjski učilnici, kjer smo skupaj pekli prekmursko gibanico in ajdovo potico. Mmmmmmmm, dišalo je!

Solidarnost_obisk_slika_37 Solidarnost_obisk_slika_39 Solidarnost_obisk_slika_41 Solidarnost_obisk_slika_36

Skupaj smo se učili himno projekta.

Solidarnost_obisk_slika_42 Solidarnost_obisk_slika_43

In se čudili kemijskim poskusom.

Solidarnost_obisk_slika_44 Solidarnost_obisk_slika_45 Solidarnost_obisk_slika_46

Po kosilu pa … gibanica.

Solidarnost_obisk_slika_47

Naše štiridnevno druženje smo zaključili v Genu na ogledu Sveta energije. Zabavali smo se in se učili.

Solidarnost_obisk_slika_48_1 Solidarnost_obisk_slika_48_2 Solidarnost_obisk_slika_49 Solidarnost_obisk_slika_50 Solidarnost_obisk_slika_51 Solidarnost_obisk_slika_52 Solidarnost_obisk_slika_53

To smo mi …

Solidarnost_obisk_slika_54 Solidarnost_obisk_slika_55

Naši gostje so odšli, polni doživetij, novih izkušenj, pa malce tudi utrujeni. Se vidimo v Beogradu!

Zelo smo bili veseli vseh donacijskih prispevkov, s katerimi ste omogočili, da smo gostovanje speljali zares lepo in prijetno: Hostel Kozmus, Gostišče Kunst, Polna šefla, Posavc, IHS, Vintim, TIPS, Lastinski, SVIZ Posavje, Resistec, Segrad in OŠ Leskovec.