V mesecu oktobru je v vrtcu še posebej zanimivo in ustvarjalno, saj praznujemo Teden otroka.

Prvi dan smo se s skupino Kresničke odpravili na jesenski pohod. Našemu pohodu se je pridružilo tudi nekaj staršev. Zbrali smo se pred vrtcem in se po kolovozni poti odpravili do Malega Podloga. Na tamkajšnjem igrišču smo se poigrali, Lucijanova in Nikina mamica pa sta nas presenetili z dobrotami, ki so nam po dolgi poti zelo teknile. Na poti proti vrtcu smo prepevali pesmice in se ustavili ob konju ter ga opazovali pri hranjenju.

Naslednji dan smo imeli pri Sončkih ustvarjalne delavnice. Najprej smo se odločili, da si sami pripravimo bučkino juho. Najprej smo iz buč pobrali semena, nato pa smo jih olupili in narezali. Prijazna kuharica nam je skuhala juho, ki smo jo pri kosilu z užitkom pojedli. Ta dan pa smo iz doma narejenih štampiljk delali odtise živali, jesenskih plodov in s tempera barvami ustvarili prave jesenske umetnije.

Sreda je bila pri nas glasbeno obarvana. Spet smo se družili s skupino Kresničke. Delavnici sta potekali v obeh igralnicah. V igralnici Sončkov smo izdelovali ropotulje iz jogurtovih lončkov, katere smo napolnili z različnimi materiali in jih nato še okrasili. V igralnici Kresničk pa smo izdelovali ropotulje iz kartonastih tulcev.

Po končani izdelavi inštrumentov smo se skupaj zbrali v naši igralnici in prepevali pesmice ob ritmični spremljavi in spremljavi klaviatur in kitare. Ob koncu druženja smo še zaplesali ob veselih ritmih.

V četrtek smo se odpravili pred vrtec, kjer smo izdelovali “tetko Jesen”. Ves material za izdelavo smo pridno prinašali v vrtec. Tetko Jesen smo izdelali iz koruznice, buče, divjega kostanja in jo oblekli v obleko. Seveda smo jo okrasili še z raznimi dodatki. Zelo smo bili ponosni na našo tetko, ki je dolgo časa krasila naše dvorišče.

Zadnji dan v “našem” tednu pa je bil za nas še posebej zanimiv. Pripravili smo jabolčni zavitek in kompot. Delavnica je spet potekala v sodelovanju z otroki iz starejše skupine. Zbrali smo se v naši igralnici, kjer smo uživali v vlečenju testa, katerega smo napolnili z jabolki in ga zvili v zavitek. V drugi delavnici pa je potekalo rezanje jabolk, hrušk in kutin, iz katerih smo pripravili kompot. Zelo pridno smo rezali in ribali jabolka in vse seveda sproti okušali. Še dobro, da smo na delavnico prinesli veliko sadja.

Ustvarjalni pa nismo bili le v Tednu otroka. Še vedno smo bili zelo delovni in naredili skupinsko jesensko drevo, ki krasi vhod v naš vrtec. Izdelali smo še enega, ki smo ga izdelali iz odpadnih materialov. Igrali smo se z jesenskimi plodovi, jih razvrščali, preštevali, ustvarjali razne umetnine.

Spoznavali smo živali, prepevali pesmice o jeseni, dežju, naučili smo se prstne igre in brali pravljice.

Začeli smo s projektom “knjižni kovček”. Ker smo zelo pridni bralci, domov vsak petek potujeta kar dva kovčka. Tudi “najljubšo igračo” vsak teden odnese en otrok domov.

Obiskali sta nas tudi knjižničarki, ki sta nam zaigrali lutkovno predstavo “Miška ima veliko srce”. Z zanimanjem smo poslušali go. Melito in go. Renato in na koncu smo se za nagrado lahko poigrali z lutkami. Prinesli sta celo vrečo knjig, ki smo si jih ogledali. Ker smo pridno poslušali, sta nam obljubili, da nas prihodnji mesec spet obiščeta z novo pravljico.

Veliko časa smo posvetili igri in bivanju na prostem. Tudi dež za nas ni bil ovira. Z navdušenjem smo si oblekli pelerine in obuli škornje ter čofotali po lužah.