Praznik Zemlje bi moral biti praznik vsakega, ki živi, ki diha, ki hodi, ki ljubi naravo in jo spoštuje.

Naš planet je lep, a njegovo gostoljubnost izkoriščamo, ga izčrpavamo in uničujemo. Tako nas svetovni dan Zemlje, ki ga praznujemo 22. aprila, opominja, da si moramo VSI vsak dan prizadevati za trajnostno naravnan razvoj, za zdravo okolje, za okoljsko in podnebno ravnanje, bolj prijazno planetu.

Glavna tema letošnjega dneva Zemlje je okoljska in podnebna pismenost. Na spletni strani svetovnega dne Zemlje so zapisali, da je izobrazba temelj za napredek. “Zgraditi moramo globalno državljanstvo, poučeno o konceptih podnebnih sprememb in z zavestjo, kako velika grožnja so našemu planetu. Oborožiti se moramo z znanjem, da bomo lahko zaščitili naše okolje,” so zapisali. Do svetovnega dne leta 2020 želijo zagotoviti, da bo vsak dijak, ki konča srednjo šolo, okoljsko in podnebno pismen, hkrati pa tudi pripravljen ukrepati in postati glas za spremembe.

 

Louise L. Hay je zapisala: “Zemlja človeštva ne rabi za preživetje. Preden smo prišli na ta planet, je šlo materi Zemlji kar dobro. Če je ne bomo ljubili, bomo izgubljeni.” Včasih se zdi, da se tega vse premalo zavedamo, zato so priložnosti, kot je mednarodni dan Zemlje odlične, da se spomnimo, kako pomembno je, da za našo Zemljo poskrbimo, in da vsak posameznik lahko prispeva kamenček v mozaik zdravega in lepega planeta.

 

 

Nekaj filmčkov o čudovitih lepotah našega planeta:

Vabljeni pa tudi k ogledu dokumentarnega filma ZEMLJA – NEPOZABEN DAN v KD Krško, ki bo na sporedu 6. maja.

http://www.kd-krsko.si/kino/zemlja-nepozaben-dan

 

 

KAJ SO SE O ZEMLJI NAUČILI ŠESTOŠOLCI?

KAJ VEM O ZEMLJI?

Zemlja je skoraj okrogla. Od sonca je oddaljena kot 3. planet. Stara je približno 4,5 milijarde let. Njen obseg je približno 40 000 km, premer pa skoraj 13 000 km. Na severu in jugu je nekoliko sploščena, na zahodni in vzhodni strani pa izbočena. Sestavljena je iz jedra, plašča in skorje. Skorja je najtanjša, jedro pa najbolj vroče. Na Zemlji je približno 70% vode in 30% kopnega. Zemljine celine so: Amerika, ki jo delimo na Severno in Južno, Afrika, Azija, Evropa, Avstralija in Antarktika. Oceani pa so Tihi ocean ali Pacifik, Atlantski, Indijski in Severno ledeno morje. Največja celina je Azija, najmanjša pa Avstralija. Zemlja se vrti okoli svoje osi. Obdaja jo ozračje ali atmosfera. Ozračje varuje Zemljo pred zelo visokimi in zelo nizkimi temperaturami, ščiti pred nevarnimi UV sevanji in pred padci meteoritov. V njem je tudi kisik.

Kraj rojstva Zemlje je naše Osončje, Rimska cesta. Njena površina je 510 milijonov km2.

Larissa Fišter, 6.b

 

VSE, KAR VEM O ZEMLJI

Zemlja je v našem Osončju tretja po vrsti. Spada med notranje ali kamnite planete. Zgrajena je iz jedra, plašča in skorje, ki je najtanjša. Jedro je zelo vroče (zunanje jedro ima skoraj 6200°C). Zemlja ima oceane, celine, države, mesta, vasi, ulice. Oceani so: Tihi, Indijski, Atlantski in Severno ledeno morje. Celine so Azija, Evropa, Afrika, Avstralija, Severna in Južna Amerika, Antarktika. Zemljinemu površju rečemo tudi relief. Poznamo ravnino ali nižino, dolino, kotlino, planoto, grič, hrib in goro (gorovje). Okoli Zemlje je ozračje ali atmosfera, ki nas varuje pred nevarnimi sevanji in zadržuje kisik. Oblika Zemlje je skoraj okrogla. Na severni in južni strani je nekoliko sploščena, na vzhodni in zahodni pa izbočena. Pojave na Zemlji delimo na naravne in družbene. Naravni so podnebje, prst, relief,… družbeni pa gospodarstvo, naselja, prebivalstvo, promet,… Okoli Zemlje kroži Luna, ki ima 7 men. Zemlja je stara skoraj 4,5 milijarde let. Njen premer je skoraj 13000 km, obseg pa skoraj 40000 km.

Sanja Urbanč, 6.b

 

KAJ VEM O ZEMLJI?

Zemlja ni čisto okrogla. Na severni in južni strani je sploščena, na vzhodni in zahodni pa izbočena. Zemlja je tretji planet od Sonca. Na njej je skoraj 70% vode in 30% kopnega. Njena notranjost je iz jedra, plašča in skorje. Njenemu površju rečemo tudi relief. Premer je skoraj 13000 km, obseg pa 40000 km. Stara je 4,5 milijarde let.

Nina Zver Račič, 6.b

 

OPIS ZEMLJE

Zemlja je stara približno 4,5 milijarde let. Nastala je v našem Osončju v Rimski cesti. Njena površina je 5120 milijonov km2, njen obseg pa skoraj 40000 km. Nima čisto popolne oblike krogle saj je na Ekvatorju malo izbočena, na severu in jugu pa rahlo sploščena. Zemljina sredica se imenuje jedro, ki je gosto in vroče (6000°C). Jedro obdaja plašč, ki je najbolj debel in je iz deloma tekočih kamnin. Zadnja in najtanjša plast je skorja, ki je trdna. Ni pa enotna, saj se ves čas premika. Najtanjša je pod morjem in oceani, najdebelejša pa pod gorami. Meri od 8 do 40 km. Zemljo obdaja ozračje ali strokovno rečeno atmosfera. Je skoraj 10 km debel plinski ovoj, ki nas varuje tudi pred meteoriti in drugimi vesoljnimi pojavi. Zemljin edini naravni satelit je Luna. Na njo je prvi stopil Neil Armstrong, leta 1969. Zemlja je tretji planet od Sonca in ima edina pogoje za življenje (brez tehnologije).

Leon Špiler, 6.b

 

 

 

DAN ZEMLJE TUDI V OPB

V OPB smo povezali Dan Zemlje in Svetovni dan knjige in poslušali ekološko pravljico Eko papirko ter se pogovorili o pomenu recikliranja starega papirja.