Spoštovani, v zadnjem času med otroki na naši in na sosednjih šolah opažamo vse več spletnega nasilja – otroci se po spletnih omrežjih, kot so Instagram, Snapchat, Facebook, žalijo, prevzemajo identiteto, so nesramni … Starši se ob tem pogosto počutijo nemočne, ne vedo, kaj narediti. Ker uporaba elektronskih naprav, postaja del vsakdanjika naših otrok, se želimo skupaj z vami podučiti o tem, kaj lahko odrasli storimo, da bi bili naši otroci bolj varni pri uporabi naprav, katerim se v sodobnem času ne moremo več izogniti.

S tem namenom organiziramo posebno srečanje s strokovnjakinjo, go. Tjašo Jerman Kuželički, iz podjetja Save.si, ki se ukvarja z vzgojo za varno rabo interneta.

Vabimo vas, da se nam pridružite v ponedeljek, 3. 12. 2018, ob 17. uri v zbornici OŠ Leskovec pri Krškem.

Iz predstavitev s strani Safe.si

Šole se pogosto srečujete z vprašanji in stiskami staršev, kako naj vzgajajo svoje otroke, da bodo znali varno, odgovorno in koristno uporabljati internet in mobilne naprave. Za pomoč in izvedbo predavanj za starše na lokaciji vaše šole se lahko obrnete na nas. V okviru SAFE.SI za starše pripravljamo informativna predavanja o varni in odgovorni rabi tehnologije z naslovom VZGOJA ZA INTERNET, ki jih izvajajo strokovnjaki in praktiki z večletnimi predavateljskimi izkušnjami.

Kot nacionalna točka osveščanja o varni rabi interneta že več kot 10 let izobražujemo tako otroke in najstnike, kakor tudi starše in učitelje o tem, kako varno in odgovorno uporabljati tehnologije, da bi od njih imeli čim več koristi in zabave ter čim manj nevšečnosti.

  1. DEL – kratka predstavitev aktualnih tem s področja zagotavljanja varnosti na internetu (60 minut)
  • Pregled aktualnih družabnih omrežij (Instagram, Snapchat, Viber, Facebook) in aplikacij, ki jih slovenski otroci in mladostniki najraje uporabljajo.
  • Pregled aktualnih spletnih nevarnosti – predstavili vam bomo nekaj tipičnih spletnih prevar in tveganj, s katerimi se vi in vaši otroci redno srečujete pri uporabi interneta.
  • Tvegano vedenje na spletu – otroci pogosto ne razumejo povezave med dejanji, ki jih naredijo na spletu, in posledicami, ki jih bodo za ta dejanja nosili tudi v »fizičnem« svetu. Seznanili vas bomo z vzorci neustreznega obnašanja otrok na spletu, posebno pozornost pa bomo posvetili neprimernim in škodljivim objavam, skrbi za zasebnost (tako lastno kot zasebnost drugih), prekomerni rabi tehnologije in medvrstniškemu nasilju na spletu.
  • Nasveti za lažje shajanje z internetom – ogledali si bomo, kako se lahko z ustrezno zaščito in ustreznim vedenjem izognete spletnim tveganjem ter spoznali nekaj vzgojnih prijemov, ki jih lahko tudi sami uporabite v povezavi z otrokovo uporabo računalnika in drugih sodobnih tehnologij.
  1. DEL – Pogovor s starši (do 30 minut)
  • Po koncu predavanja boste starši predavatelju lahko zastavili vprašanja, povezana s spletnimi nevarnostmi in varno ter odgovorno rabo interneta.

 

https://safe.si/delavnice-in-predavanja/predavanja-za-starse